Luxe Gray Closet Redo with IKEA BILLYs for $1,600 – Before

We independently select these products—if you buy from one of our links, we may earn a commission. All prices were accurate at the time of publishing.

For more content like this follow

Alice wanted this “builder-basic coat closet” located just off the living room to be “something functional, fabulous, and special,” she writes on her blog; she wanted to create a place to store some odds and ends but also create a design feature. It was a tall order for a mere closet, but with $1,600 and eight weeks of time, Alice was able to pull it off.

Her first step was enlisting the help of a general contractor to create extra space in the closet. The contractor removed the double doors and made the square opening of the closet wider before adding an arch overhead. They also helped Alice mount a couple of 93-inch IKEA BILLY bookcases on the sides of the closet to maximize vertical space for storage.

Alice then swooped in to add trim and fluted panels around the sides of the bookcases to make them look built-in. To give her BILLYs an extra high-end look, she outfitted them with glass doors and brass pulls.

After the new foundation of the closet was set, Alice got to decorating. For the walls, she used a charcoal gray-colored paint (she painted the outsides of the BILLYs the same color for a seamless look), and she added a peel-and-stick Victorian-style wallpaper for a patterned accent.

One of Alice’s favorite details in the small space is that she left the insides of the bookcases unpainted. “Remember for dark spaces, it is all about creating contrast,” she writes on her blog.

A vintage gold-toned mirror, easily the focal point of the space, rests above a vintage red-toned washstand. For a bit more light in the space, Alice hung two battery-operated wall sconces next to each bookcase, and she didn’t forget a couple of hooks for hanging hoodies and tote bags. After all, she says, it is a closet!

The final result perfectly fulfilled Alice’s vision. “The coziness and functionality of the space makes me quite happy,” she says. “I was able to ensure that the final product had everything I wanted in the space, including a spot for hanging coats.”

Home